Monday, April 27, 2015

Δούρου: «Καυτό νερό» η περιφέρεια Αττικής

ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Δούρου: «Καυτό νερό» η περιφέρεια Αττικής

«Η γυναίκα είναι σαν το σακουλάκι του τσαγιού. Ποτέ δεν ξέρει πόσο δυνατό είναι μέχρι να το βάλεις σε καυτό νερό». Με τη φράση αυτή της 'Ελεανορ Ρούζβελτ, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, εξήγησε στο «απαιτητικό» ακροατήριο του Πανεπιστημίου Πρίνστον, το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Όπως τόνισε η ίδια, βρίσκεται σε «καυτό νερό», διοικώντας τη σημαντικότερη από κάθε άποψη περιφέρεια της χώρας.

Δούρου: «Καυτό νερό» η περιφέρεια Αττικής
Η περιφερειάρχης έκανε «απόβαση» στην Αμερική, μετά από πρόσκληση δύο μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Μέσα σε ένα δεκαήμερο βρέθηκε στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου, είχε επαφές με εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και «επισκέφθηκε» το δήμο της Νέας Υόρκης για να συλλέξει τεχνογνωσία.
Στην ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον υπήρξε ένα πολυσυλλεκτικό ακροατήριο, που ήταν πολύ καλά ενημερωμένο για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Κεντρικό θέμα ήταν η διαφορά που μπορεί να κάνει μία γυναίκα στα δημόσια δρώμενα, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε όπως ήταν φυσικό και στο θέμα της οικονομικής κρίσης.
Η βραδιά είχε έντονο ελληνικό χρώμα, κάτι που φάνηκε στη χαλαρή συζήτηση που είχε η Ρένα Δούρου με τους φοιτητές μετά την ομιλία της στο πανεπιστήμιο. Το μενού που είχε ετοιμαστεί ήταν βασισμένο αποκλειστικά στην ελληνική κουζίνα, ενώ βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι πρόσφατες εκλογές και το ακριβώς σηματοδοτούν για τη πορεία της χώρας.
Αναφερόμενη στην πορεία της στην περιφέρεια η Ρένα Δούρου διηγήθηκε μία ιστορία σχετική με το γάλλο στρατάρχη Λιοτέ. Κάποτε είχε ζητήσει στον κηπουρό του να φυτέψει ένα δέντρο. Όταν ο κηπουρός απάντησε πως το δέντρο είχε αργή ανάπτυξη και δεν θα έφτανε σε ωρίμανση προτού περάσει ένας αιώνας, ο στρατάρχης σημείωσε «στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Φύτεψε το σήμερα».
Η περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Αμερική, μίλησε και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει η Αττική «ενάντια στις έντονες επιπτώσεις της κρίσης».
Στην ομιλία της σημείωσε η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας «πληρώνει ένα πολύ βαρύ τίμημα» και αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα: στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στη δημιουργία συνθηκών για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην πολιτική.
Η περιφερειάρχης βρέθηκε και στην Ουάσινγκτον, δίνοντας το παρόν στην επίσημη εκδήλωση για την εθνική ανεξαρτησία στο Λευκό Οίκο. Μάλιστα είχε μία ζωηρή συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, η οποία αποτυπώθηκε από το φωτογραφικό φακό. Στην αμερικάνικη πρωτεύουσα συναντήθηκε και με την Νάνσι Πελόζι, μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες «φωνές» στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.
Το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Αττικής. Το δύσκολο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ρένα Δούρου σχετίζεται με τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη στο δήμο της Νέας Υόρκης, όπου υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα για την καταπολέμησης της ανεργίας μέσα από την ανάπτυξη. Παράλληλα η επίσκεψη στην Αμερική έδωσε τη δυνατότητα στην Περιφερειάρχη να έχει επαφές με εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής οικονομικής κοινότητας, που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην προσπάθεια να καταστεί η Αττική πόλος έλξης ξένων επενδύσεων.

No comments: