Tuesday, April 14, 2015

«Πόνεσε» την Αγκυρα η δήλωση του Πάπα για τη γενοκτονία

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ

«Πόνεσε» την Αγκυρα η δήλωση του Πάπα για τη γενοκτονία

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Βατικανού προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων, χαρακτήρισε ως «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων στην Τουρκία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Αρμένιο Πατριάρχη Καρέκιν ΙΙ, κατά τη λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το διάστημα 1915-1917
Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Αρμένιο Πατριάρχη Καρέκιν ΙΙ, κατά τη λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το διάστημα 1915-1917
Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση καθώς ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί η κλήση του πρεσβευτή της Αγίας Εδρας στην Αγκυρα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε «τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή της» για τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, οι οποίες εγείρουν «πρόβλημα εμπιστοσύνης».
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι η «ανάγνωση των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστη εκ μέρους του Πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Πάπα δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε υπέρ της συμφιλίωσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία τον Νοέμβριο. «Ελπίζω ότι ο Πάπας υποστηρίζει τις απόψεις που είχε εκφράσει όταν ήλθε στην Τουρκία και ότι θα αναθεωρήσει την πρόσφατη θέση του», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «αναμένουμε οι θρησκευτικοί ηγέτες να μιλούν για ειρήνη».
Ο Τσαβούσογλου
Δηλώσεις επί της πρώτης δημόσιας αναφοράς του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη γενοκτονία των Αρμενίων έκανε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που τόνισε ότι «η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Τις διπλωματικές «φωτιές» άναψε ο Πάπας Φραγκίσκος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, όπου και χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια.
«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως -η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα- έπληξε τον λαό των Αρμενίων», δήλωσε ο Ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφηκε το 2001 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον Πατριάρχη των Αρμενίων. «Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, στο Μπουρούντι, στη Βοσνία», προσέθεσε.
Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συλλειτούργησε μαζί με τον Πατριάρχη της αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Καρέκιν ΙΙ, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν.
Ο Σαρκισιάν μάλιστα αναφέρθηκε επί του θέματος λέγοντας πως διαχωρίζει την τουρκική κυβέρνηση από τον λαό της Τουρκίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως πολλοί Τούρκοι θα επηρεαστούν «στις καρδιές και τη σκέψη από τα λόγια του Πάπα και θα έχουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και να ελευθερωθούν από το βάρος της Ιστορίας».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

No comments: