Sunday, March 1, 2015

Προειδοποιήσεις εν μέσω συμφιλιωτικών τόνων

Προειδοποιήσεις εν μέσω συμφιλιωτικών τόνων

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, από τα οποία δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις στέλνει σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσα από την εφημερίδα Bild.
Σκληρή χαρακτηρίζει τη διαδικασία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για το ελληνικό αίτημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Έπρεπε να φροντίσω ώστε να μην υπάρξει συμφωνία που θα αφήνει ανοιχτά παραθυράκια. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, μόνον τότε θα λάβει την προβλεπόμενη βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, επαναλαμβάνονταν ότι το λόγο έχει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και πως εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια.
Ο ίδιος θεωρεί πάντως τη νέα κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους. «Είπα στον κ. Βαρουφάκη ότι ισχύει η πρότασή μου να βοηθήσουν γερμανοί εφοριακοί την Ελλάδα».
Τσίπρας και Βαρουφάκης «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις»
«O έλληνας συνάδελφός μου αξίζει το σεβασμό, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Άλλωστε μου συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά»
«O έλληνας συνάδελφός μου αξίζει το σεβασμό, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Άλλωστε μου συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά»
Σε ερώτηση εάν εμπιστεύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «ο έλληνας συνάδελφός μου αξίζει το σεβασμό, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Άλλωστε μου συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά. Θα ήταν όμως χρήσιμο η ελληνική κυβέρνηση να μην μιλάει με τρόπο που να δυσκολεύει τους υπόλοιπους ευρωπαίους στο να πείθουν τους πολίτες τους (σσ. για το ελληνικό ζήτημα)».
Αναφερόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε εξαίρει τις ικανότητές τους, λέγοντας ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις. Πρέπει ωστόσο να δίνεται χρόνος σε μια νέα κυβέρνηση. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα», όπως λέει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση «ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια».
Σχολιάζοντας τέλος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι «δεν θέλουμε το Grexit. Eίμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανείς δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα».
Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της Bild, παρά των σκληρών διαπραγματεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο γερμανός υπ. Οικονομικών εμφανίστηκε στη συνέντευξη αυτή «χαλαρός και με καλή διάθεση» ενώ «προκαλεί έκπληξη με τους συμφιλιωτικούς του τόνους».
Κώστας Συμεωνίδης  dw de

No comments: