Wednesday, April 1, 2015

Συζητήσεις επί συζητήσεων και ουσία... πουθενά 01/04/2015

Τήρηση δεσμεύσεων ζητεί η ΕΕΣυζητήσεις επί συζητήσεων και ουσία... πουθενά
01/04/2015
Αντιμέτωπη με την κρίση ρευστότητας και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας είναι η κυβέρνηση, η οποία πλέον μετρά αντίστροφα και δεν μπορεί να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο χθες για εποικοδομητικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, για ακόμη μία φορά, ζητούσε τήρηση των δεσμεύσεων.
Παράλληλα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, και αν και υπάρχει περιθώριο για μερικές αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα από τη νέα κυβέρνηση, πρέπει να εκπληρωθεί το γενικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Κομισιόν, σήμερα αναμένεται μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».
Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.
Από ελληνικής πλευράς, επισημάνθηκε ότι οι συνεδριάσεις του Brussels Group έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους. Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των ελληνικών προτάσεων.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα.elzoni gr

No comments: