Monday, February 15, 2010

Πολιτική | 15.02.2010

Πώς θα ξεπεράσει την κρίση το κοινό νόμισμα;

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και του Ecofin στέλνουν μήνυμα στήριξης στο ευρώ, οι ευρωσκεπτικιστές πέραν της Μάγχης αισθάνονται επιβεβαιωμένοι στις προφητείες κατάρρευσής του κοινού νομίσματος.

Μηνύματα εμπιστοσύνης στη σταθερότητα του ευρώ θα επιχειρήσουν να στείλουν urbi et orbi και σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και στη συνέχεια της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες. Βέβαια η φραστική στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα οι 26 αρχηγοί των κρατών-μελών δεν έδωσε στις διεθνείς αγορές με σαφήνεια το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθούν, για να ενισχύσουν την αξιοπιστία του κοινού νομίσματος. Ο χώρος της ευρωζώνης συνεχίζει να δέχεται τα χτυπήματα των κερδοσκόπων, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές πέραν της Μάγχης αισθάνονται επιβεβαιωμένοι στις προφητείες τους για κατάρρευση του κοινού νομίσματος.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας Θεός και άρχοντάς μας»

Η εμπιστοσύνη στο ευρώ κλονίζεται και δεν κλονίζεται μόνο από τότε που αποκαλύφθηκαν οι δημοσιονομικές ατασθαλίες της Ελλάδας. Ήδη πολύ πριν είχαν εκφραστεί ανησυχίες για το αν και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. Όμως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουελ Μπαρόζο με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και τους ευρωσκεπτικιστές έστειλε ένα ηχηρό φραστικό μήνυμα λέγοντας ότι «Το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, θα παραμείνει το σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξή μας. Κι αυτοί που νομίζουν ότι κινδυνεύει θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μείνουμε πιστοί στην πολιτική μας. Η Ε.Ε διαθέτει το απαραίτητο πλαίσιο για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν». "Θεός μας το Σύμφωνο Σταθερότητας"! Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ

Το πλαίσιο αυτό είναι το Σύμφωνο Σταθερότητα και Ανάπτυξης και η δέσμευση των χωρών της ευρωζώνης ότι δεν θα ξεπεράσουν τα όρια που προβλέπονται για δανεισμό και ελλείμματα. Όρια που όμως έχουν παραβιάσει και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναγκάστηκε πρόσφατα να τραβήξει από το αυτί μερικές από αυτές.

«Σε ότι αφορά τη Γερμανία και τη Γαλλία», τόνισε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε τους ίδιους κανόνες όπως και σε όλες τις άλλες χώρες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ο Θεός και ο άρχοντάς μας».

Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν ισχύει στην πραγματικότητα από καιρό. Η ιδιαιτερότητα με την Ελλάδα συνίσταται στις αλχημείες που χρησιμοποίησε και που έκαναν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής της ευρωζώνης, να πει με σαρκασμό. «Θα πρέπει να σας πω ότι εξεπλάγην από τις αποκλίσεις ανάμεσα στους παλαιότερους και τους νέους λογαριασμούς. Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία».

«Να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αν κινδυνεύσει το ευρώ»

Να φύγουν οι Έλληνες, αν κινδυνεύσει το ευρώ, δηλώνει το 53% των Γερμανών σε δημοσκόπησηΝα φύγουν οι Έλληνες, αν κινδυνεύσει το ευρώ, δηλώνει το 53% των Γερμανών σε δημοσκόπησηΚατά πόσο βιώσιμο όμως είναι το ευρώ υπό αυτές τις συνθήκες; Με ποιο τρόπο θα πειστούν οι αγορές, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν στείλουν, σήμερα και αύριο, ένα σαφέστερο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας; Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν την αποβολή της χώρας μας από την ευρωζώνη. Μάλιστα σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid το 53% των Γερμανών ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την ομάδα του ευρώ, σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Η αποβολή της Ελλάδας δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, συνεπικουρεί και ο οικονομολόγος Βόλφγκανγ Γκέρκε. Σε συνέντευξή του στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ο Γκέρκε τόνισε ότι όταν μια χώρα δεν συμπεριφέρεται με σεβασμό στο ευρώ, τότε θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και σε αυτή την περίπτωση στις θα πρέπει οι ευρωπαϊκές συνθήκες να προβλέψουν δυνατότητα εξόδου από το ευρώ.

Στην ευρωσκεπτικιστική Μ. Βρετανία τα τεράστια προβλήματα της ευρωζώνης μοιάζουν να επιβεβαιώνουν εκείνους που τραγουδούσαν από παλαιά το ρέκβιεμ για το ευρώ, και πρώτον από όλους των βρετανό ευρωβουλευτή Νάιγκελ Φαρέιτζ.

«Η φτωχή Ελλάδα βρίσκεται στην οικονομική φυλακή του ευρώ», είπε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι υποτίμηση. Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, γιατί το ίδιο θα συμβεί στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης θα υποφέρουν, επειδή εσείς, κύριε Μπαρόζο, προσπαθείτε να κρατήσετε ζωντανό αυτό το καταστροφικό ευρώ. Θα καταρρεύσει, και για τους κατοίκους της Ευρώπης όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο».

Christoph Hasselbach/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

from dw

No comments: