Friday, February 26, 2010

Ο γύρος της Γης με εντυπωσιακό «ηλιακό πλοίο»
Το PlanetSolar που παρουσιάστηκε στο Κίελο θα καθελκυθεί τέλη Μαρτίου

AFP

ΚΙΕΛΟ. Το μεγαλύτερο «ηλιακό πλοίο», που κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια, παρουσίασαν χθες στο Κίελο της Γερμανίας οι κατασκευαστές του, που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν με αυτό περίπλου της Γης το 2011.

«Τα συναισθήματά μου δεν περιγράφονται καθώς βλέπω μπροστά μου το πλοίο για το οποίο τόσα όνειρα έχω κάνει», είπε χθες ο σχεδιαστής και κυβερνήτης του PlanetSolar Ραφαέλ Ντομζάν. Το εντυπωσιακά σχεδιασμένο καταμαράν, μήκους 31 μέτρων και πλάτους 15, πλέει με ταχύτητα 15 κόμβων, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 50 επιβάτες στο ταξίδι του γύρω από τη Γη. Το φουτουριστικό σκάφος, που μπορεί να «ξεδιπλώνει» πλευρικά πτερύγια, ενισχύοντας την ευστάθειά του, διαθέτει 500 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών στο κατάστρωμά του, αλλά και πάλλευκο πιλοτήριο στο μέσον της υπερκατασκευής.

Κατασκευασμένο στα ναυπηγεία σκαφών αναψυχής Knierim Yacht Club του Κιέλου, ο πρωτότυπος σχεδιασμός του σκάφους του επιτρέπει την καλή και γρήγορη πλεύση, ακόμη και σε συνθήκες θύελλας και πολύ ψηλού κυματισμού. Το PlanetSolar θα καθελκυθεί επισήμως στα τέλη Μαρτίου στο λιμάνι του Αμβούργου, που θα γιορτάζει τότε τα 821 χρόνια ιστορίας του. Τον Απρίλιο του 2011 το σκάφος, που θα έχει έως τότε ολοκληρώσει τους δοκιμαστικούς του πλόες, θα ξεκινήσει τον περίπλου του πλανήτη.

Παρότι οι δημιουργοί του PlanetSolar γνωρίζουν ότι η ηλιακή ενέργεια δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τους κινητήρες ντίζελ στα εμπορικά και άλλα πλοία, φιλοδοξία τους είναι η προώθηση της ηλιακής ενέργειας και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Το PlanetSolar φιλοδοξεί να αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να αλλάξουμε, ότι υπάρχουν λύσεις και ότι δεν είναι πολύ αργά. Οι σημερινές μας επιλογές θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας», αναφέρουν οι κατασκευαστές του πρωτοποριακού σκάφους σε δελτίο Τύπου.

Τα δύο μέλη του πληρώματος του σκάφους των 60 τόνων σχεδιάζουν να κρατηθούν όσο γίνεται πιο κοντά στον Ισημερινό κατά τον περίπλου της Γης, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως. Η απόσταση των 40.000 χλμ. που θέλουν να καλύψουν οι σχεδιαστές του PlanetSolar θα τους κρατήσει στη θάλασσα περίπου 140 ημέρες, με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι το σκάφος θα επιτύχει μέση ταχύτητα οκτώ κόμβων την ώρα. Η προγραμματισμένη ρότα του PlanetSolar θα το οδηγήσει κατά μήκος του Ατλαντικού, διά μέσου της Διώρυγας του Παναμά, στον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τέλος στη Μεσόγειο, μέσω του Σουέζ.

No comments: