Monday, February 15, 2010

τα δημοσιεύματα της Δευτέρας........ΣΚΑΙ

Τα δημοσιεύματα της Δευτέρας για την ελληνική οικονομία

Συνεχίζουν να ασχολούνται ενδελεχώς με την ελληνική οικονομία τα βρετανικά ΜΜΕ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 15/02/2010 | 12:20 Τελευταία Ενημέρωση 13:00 15/02/2010

Το κύριο θέμα της Ιντιπέντεντ αφορά την «ελληνική σύνδεση», όπως αναφέρει ο πρωτοσέλιδος τίτλος, της γιγάντιας επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία όπως αποκάλυψαν χθες οι Νιου Γιορκ Τάιμς (δεν αναφέρεται η εφημερίδα) έχουν παίξει το δικό τους ρόλο στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Όπως εξηγεί και η Ιντιπέντεντ, η τράπεζα βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας να δανειστεί χρήματα έναντι παραχώρησης μελλοντικών εσόδων από τη λειτουργία του αεροδρομίου, των διοδίων και των τυχερών παιχνιδιών, χρήματα που δε δηλώθηκαν ως δάνεια, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Σημειώνεται όσι σε μία συναλλαγή το 2020 η επενδυτική τράπεζα έφερε στην Ελλάδα περίπο 1 δισεκατομμύριο δολάρια με μία συμφωνία που χαρακτηρίστηκε συναλλαγματική συναλλαγή αντί για δάνειο.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η Ελλάδα θα αντισταθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στις πιέσεις που ασκούν Γερμανία και ΕΚΤ για την άμεση επιβολή αυστηρότερων μέτρων, «όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και οι μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς οτυ δημοσίου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αναβάλλει την απόφαση για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για το Μάρτιο, μετά την πρώτη επιθεώρηση της πορείας υλοποίησης όσων έχουν εξαγγελθεί από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τους ειδικούς του ΔΝΤ. «Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται πρόθυμοι να δεχθούν την καθυστέρηση επιβολής πρόσθετων μέτρων, ωστόσο η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της λήψης των πρόσθετων μέτρων», σχολιάζει η εφημερίδα.

Σε κύριο άρθρο τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς συμφωνούν με την τοποθέτηση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ ότι πρέπει να ελεγχθεί η αγορά των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου. Η εφημερίδα τονίζει ότι ο ελεγχος της αγοράς παραγώγων αν και δεν αποτελεί πανάκεια για την αντμετώπιση της κρίσης, συνιστά ένα λογικό πρώτο βήμα.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις για την Καθημερινή και το Πρώτο Θέμα, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν τον Παπανδρέου παρά τα μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός έχει λάβει επίσηςτη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, προσθέτει η εφημερίδα.

Σε άρθρο του στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον γράφει ότι οι Έλληνες πρέπει να έχουν μετανιώσει την ημέρα που εγκατέλειψαν τη δραχμή. Ο συντάκτης χαρακτηρίζει τη δραχμή σύμβολο της ελευθερίας που παρέδωσε η Ελλάδα στα χέρια της ΕΕ. Οι Βρετανοί δε αισθάνονται τα «αριστοτελικά συναισθήματα της λύπησης και του φόβου» καθώς παρακολουθούν τα δεινά των Ελλήνων, προσθέτει ο Τζόνσον για να καταλήγει αναφωνώντας «ευτυχώς που μείναμε εκτός ευρώ»!

Σε άρθρο οικονομικού συντάκτη της Τέλεγκραφ σημειώνεται ότι η περίπτωση της Ελλάδας αποκάλυψε την αρχική αμαρτία της ευρωζώνης, τη δημιουργία μίας νομιασματικής ένωσης χωρίς ένα ενιαίοι υπουργείο Οικονομικών ή μίας κοινή διαχείριση των χρεών των χωρών μελών. Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η ευρωζώνη δεν είναι λειτουργικός, προσθέτει ο συντάκτης.

Στις οικονομικές σελίδες τους οι Τάιμς γράφουν ότι η Γερμανία δεν είναι μόνο η θεραπεία των δεινών της Ελλάδας, αλλά και ένας βασικός παράγοντας πρόκλησής τους. Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι Γερμανοί δεν κατανοούν πως για να ορθοποδήσει η Ελλάδα και οι άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, «για να γίνουν και αυτές περιπτώσεις οικονομικού θαύματος», πρέπει να αρχίσουν να εξάγουν περισσότερα από τα μηχανήματα και προϊόντα τους στη Γερμανία. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα εν μέρει και λόγω της στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας.


Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες οι Τάιμς αναφέρονται σε φόβους ότι τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα εκπνέουν. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ήδη εξοργισμένος από την «έλλειψη πραγματικής στήριξης στη χώρα του», στήριξη που επλήγη από τις απεργίες των συνδικάτων. Γίνεται αναφορά στις αποκαλύψεις των Νιου Γιορκ Τάιμς, αλλά και στην προειδοποίηση της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν το τέλος για την Ελλάδα.

Σε ανάλυσή της με τίτλο «Η σύγχρονη ελληνική τραγωδία που άλλαξε την Ευρώπη», η ευρωπαϊκή έκδοση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ γράφει ότι η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο ελέγχου των δημοσιονομικών των μελών της, προειδοποιεί δε ότι η επιβολή άκριτων αυστηρών μέτρων λιτότητας δεν είναι η λύση, καθώς οδηγεί πίσω στη δεκαετία του 1930.

Σε άρθρο του στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο Έλληνας διευθυντής επενδυτικής εταιρείας Γιώργος Παπαμαρκάκης (σ.σ. το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των ομολόγων επί ΝΔ) γράφει ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να μεταβεί σε ένα πιο ισορροπημέμνο μοντέλο ανάπτυξης. Στο ερώτημα κατά πόσο τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά, η απάντηση είναι ένα εκκωφαντικό ‘όχι’, λέει ο συντάκτης. Η λύση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, προσθέτει ο κ. Παπαμαρκάκης είναι η μείωση των κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις. Όσο για την περιβόητη διάσωση από τη Γερμανία, είναι πιθανό αυτή να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια στη Γερμανία παρά σε χαμηλότερα στην Ελλάδα.

Σε κοινή ανταπόκριση από το Παρίσι και το Βερολίνο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι τα επιθετικά σχόλια του Γιώργου Παπανδρέου κατά της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δεν έγιναν δεκτά με θετικό τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους. Γάλλοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν χθες τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού «αχρείαστα», αλλά πρόσθεσαν ότι την ίδια στιγμή τα σχόλια αναγνώριζαν τη τη δέσμεσυη αλληλεγγύης από την ΕΕ. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο Παπανδρέου πιθανότατα απαντούσε σε σχόλια του Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ που δεν συμφωνούν με τη θέση του προϊσταμένου του Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπως εκφράστηκε με τη συμφωνία με το Νικολά Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ντέιλι Μέιλ τονίζει ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Έλληνες αποδέχονται την ανάγκη μέτρων λιτότητας. Βρετανός αναλυτής σχολιάζει ότι τα μέτρα που έχουν καταθέσει οι Έλληνες είναι σοβαρά και αξιόπιστα, αλλά χρειάζονται περισσότερα, με τη Μέιλ να προσθέτει ότι ο Παπανδρέου αντιμετωπίζει λαϊκές αντιδράσεις αν σφίξει περισσότερο το ζωνάρι. Τονίζεται επίσης (και σε άλλες εφημερίδες) η αντίθεση των Γερμανών πολιτών στο ενδεχόμενο οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας.

1 comment:

lornion said...

Αλαλούμ που διαβάζοντας το εξοργίζεται ο πολίτης για την προχειρότητα που κυβερνώνται μερικοί λαοί. Μα είναι λογική να χρεώνεται μια χώρα υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών της με αποφάσεις εξυπηρετώντας παντοειδή συμφέροντα χάριν της παραμονής στην εξουσία? ή είναι σωστό να εκχωρούνται χρημματικά δικαιώματα σε ξένους οικονομικούς οργανισμούς επειδή προσέφεραν επικοινωνιακά-οικονομικά τρύκ, απόκρυψης η μετάθεσης χρέους, οταν συνεζητείτο η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ? Παραπλανήθηκαν οι Ευρωπαίοι, αλλά μετά 10ετία φανήκαν στον διεθνή τύπο τα ανήκουστα, ετσι οι νεο- Ελληνες πληρώνουν τώρα την χρυσή 25ετία που έζησαν με συνοδό την ρετσινιά στο μέλλον.Χαλάσαμε τ'όνομά μας.