Saturday, February 20, 2010

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας αγόρασε τα απομνημονεύματα του Καζανόβα
Θεωρούνταν εξαφανισμένα και θα εκτεθούν εντός του 2011.

Τα απομνημονεύματα του θρυλικού Τζάκομο Καζανόβα, που αρχικά θεωρείτο ότι είχαν χαθεί μετά το τέλος του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, αγόρασε η εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

«Η Ιστορία της Ζωής μου»- 3.700 κιτρινισμένες από το χρόνο σελίδες- ανακαλύφθηκε μέσα σε δεκάδες κούτες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε χρηματοκιβώτιο λίγες μόλις μέρες πριν από το βομβαρδισμό της Γερμανίας από τους Συμμάχους το 1945.

«Στη διάρκεια του 'Β Παγκοσμίου Πολέμου, βομβαρδίστηκε η Λειψία, αλλά οι κούτες ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο της τράπεζας όπου φυλάσσονταν. Ήταν σε καλή κατάσταση», δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερς η Μαρί-Λορ Πρεβόστ, έφορος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας.

«Εκείνη την εποχή όλοι συγκινήθηκαν όταν βρέθηκαν τα χειρόγραφα. Ακόμη και ο Τσόρτσιλ ρώτησε αν διασώθηκαν μετά από το βομβαρδισμό», πρόσθεσε η Πρεβόστ.

Η εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας κατέβαλε περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ για τα απομνημονεύματα, τα οποία ο Καζανόβας ξεκίνησε να γράφει ενώ εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος, το 1789.

«Τα χειρόγραφα του Καζανόβα είναι η πιο σημαντική αγορά που έχει ποτέ κάνει η βιβλιοθήκη...Και φυσικά είναι μία μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά», δήλωσε ο Μπρουνό Ρασίν, επικεφαλής της βιβλιοθήκης.

Ο Καζανόβα περιγράφει τις ερωτικές του περιπέτειες στα χειρόγραφά του τα οποία τροποποιούσε διαρκώς μέχρι το θάνατό του το 1798.

«Είναι ένα από τα πιο πολυδημοσιευμένα έργα στον κόσμο με εκατοντάδες εκατοντάδων δημοσιεύσεις και...πάντα διορθωνόταν, απλοποιείτο, παραποιείτο (το έργο). Επομένως αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να βρούμε την αυθεντική αλήθεια», πρόσθεσε ο Ρασίν.

Την αγορά χρηματοδότησε ιδιώτης δωρητής και η βιβλιοθήκη ευελπιστεί να εκθέσει τα χειρόγραφα το φθινόπωρο του 2011.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: