Friday, February 12, 2010

Τα ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 12:36
Τελευταία Ενημέρωση : 12/02/2010 14:13

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε στην ιδέα της άμεσης στήριξης της Ελλάδας στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την οποία δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «παρά την επίδειξη της γαλλο-γερμανικής ενότητας έναντι της κρίσης και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι στέλνει ``σαφές μήνυμα αλληλεγγύης`` στην Ελλάδα, η Μέρκελ αντιτάχθηκε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της».

«Η Γερμανία πατάει το φρένο στην οικονομική βοήθεια», φέρεται να είπε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ. «Λόγω νομικών κωλυμάτων και ως θέμα αρχής». Άλλος ανώτατος διπλωμάτης που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, αναφερόμενος στους Γερμανούς: «δεν ανέμισαν και τις επιταγές τους».

Για τους βρετανικούς Times, τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία εξηγούν τη διστακτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ να συμφωνήσει σε σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι προφανώς οργισμένη που της ζητούν να σώσει μια χώρα που έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες της ΕΕ την ώρα που οι Γερμανοί φορολογούμενοι εξακολουθούν να υποφέρουν. Υπάρχει επίσης ισχυρή αντίσταση σε ένα τέτοιο σχέδιο εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Γιατί να εγγυηθεί η Γερμανία τους μισθούς των υπεράριθμων εκπαιδευτικών στην Ελλάδα την ώρα που η ανεργία ανεβαίνει στο Ζάαρλαντ;»

Το βρετανικό δίκτυο ΒΒC στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν πειστεί από τη δέσμευση της στήριξης για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους ηγέτες. Το πρόβλημα είναι η απουσία των λεπτομερειών. Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε ότι επήλθε "συμφωνία", αλλά στη συνέχεια φάνηκε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ενωσης στην έδωσαν μόνο προφορικά την υποστήριξή τους στην Ελλάδα».

Σε άλλο δημοσίευμά του, με τον τίτλο «Όχι φόρους παρακαλούμε, είμαστε Έλληνες», επιχειρείται μία ανάλυση για την παραδοσιακή απέχθεια των Ελλήνων για τους φόρους. «Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ανακτήσει δισεκατομμύρια ευρώ που χάνονται στη φοροδιαφυγή στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, αλλά πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να κρατούν όσο πιο πολύ μαύρο χρήμα μπορούν», αναφέρεται στην ανταπόκριση.

«Το πολυαναμενόμενο σχέδιο της Ευρώπης είναι λιγότερο ένα σχέδιο διάσωσης και περισσότερο μία θολή διακήρυξη προθέσεων», είναι η ετυμηγορία της στήλης Lex τωνFinancial Times.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται ότι «το Βερολίνο, που παραδοσιακά πληρώνει τους λογαριασμούς της ΕΕ, γνωρίζει καλά ότι το γερμανικό κοινό δεν πρόκειται να καλωσορίσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανοιχτή στην ερμηνεία ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα “πληρώσουν το μάρμαρο” για δεκαετίες ελληνικής σπατάλης, χειραγώγησης των στατιστικών στοιχείων, διαφθοράς του δημόσιου τομέα και φοροδιαφυγής.

Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να λύσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις», η Independent αναφέρει ότι «η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη, αλλά έρχονται μεγαλύτερες προκλήσεις». Σύμφωνα με το άρθρο, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην προώθηση της ενσωμάτωσης των δημοσιονομικών και εργασιακών αγορών σε όλη την ήπειρο» και να σκεφτούν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι τα ενιαία επιτόκια προκαλούν αποσταθεροποίηση.

«Καθώς οι Γερμανοί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστάθηκαν στα γαλλικά σχέδια για την εξασφάλιση ενός λεπτομερούς σχεδίου διάσωσης για την πάσχουσα χώρα, το κόστος της ασφάλισης του ελληνικού χρέους απέναντι στην χρεοκοπία ανέβηκε απότομα μετά τις ανακοινώσεις, ενώ το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα υποχώρησε προσωρινά κατά 1% έναντι του δολαρίου», σχολιάζει η Daily Telegraph.

«”Καταστροφικό”. Αυτή ήταν η ετυμηγορία ενός διπλωμάτη που έμοιαζε θλιμμένος» μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Έτσι αρχίζει σχετικό δημοσίευμα του Economistπου αναφέρεται και αυτό στη γερμανική άρνηση να χορηγήσει οικονομική βοήθεια. «Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες των ηγετών ανέφεραν ότι η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για συνταγματικά κωλύματα που εμποδίζουν τη Γερμανία να παρέχει διμερή βοήθεια στην Ελλάδα. Παράλληλα εξέφρασε επιφυλακτικότητα ως προς τα σχέδια του κ. Παπανδρέου για τη μείωση του ελλείμματος και ηγήθηκε των εκκλήσεων να υποβληθεί η Ελλάδα σε άνευ προηγουμένου μηνιαίους ελέγχους των δημόσιων οικονομικών της από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», επισημαίνεται, ενώ το βρετανικό περιοδικό προσθέτει ότι εκπληρώνεται ο φόβος που είχαν οι Γερμανοί ότι εγκατέλειψαν το μάρκο, ότι δηλαδή θα καλούνται να διασώζουν πιο σπάταλες χώρες. «Δεν βοηθάμε έναν αλκοολικό με το να του δίνουμε άλλο ένα μπουκάλι σναπς», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο εκπροσώπου του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει ότι «οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση απόλυτης έκτακτης ανάγκης. Η χώρα θα πρέπει πρώτα απ` όλα να κάνει σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της».

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα υπό επιτήρηση, η πρώτη στη ζώνη του ευρώ», σημειώνει «Μια σημαντική πρωτιά στη ζώνη του ευρώ: Οι Βρυξέλλες θα "παρακολουθούν" εκ του σύνεγγυς τον ελληνικό προϋπολογισμό, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με τις τεχνικές συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «το ευρώ υποχώρησε για τρίτη ημέρα έναντι του γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα και του δολαρίου, λόγω της ανησυχίας των αγορών ότι το σχέδιο παροχής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της χώρας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού της ελλείμματος».

«Η έλλειψη λεπτομέρειας στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι μια απογοήτευση», λέει στο αμερικανικό πρακτορείο ο Ντάνιτσα Χάμπτον, ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας. «Αυτό το συναίσθημα μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά το ευρώ», προσθέτει.

«Σταθμό» χαρακτηρίζει η Wall Street Journal την αναγνώριση από την πλευρά των κρατών-μελών της ευρωζώνης ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα ενός από αυτά αποτελούν πρόβλημα για όλα. «Πρόκειται για ιστορικό βήμα στο 11ετές πείραμα του ενιαίου νομίσματος. Μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη είχαν υπερασπιστεί με σθένος την κυριαρχία τους σε θέματα φορολογίας και δαπανών, παρόλο που μοιράζονται το ευρώ και την ίδια κεντρική τράπεζα», τονίζει η εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφέρει ότι η έλλειψη λεπτομερειών για τη λειτουργία του σχεδίου διάσωσης προκάλεσε απογοήτευση σε πολλούς επενδυτές.

Οι New York Times φιλοξενούν δημοσίευμα για τις χώρες που επιθυμούσαν, μέχρι πρότινος διακαώς, να μπουν στο ευρώ. «Κάποτε ήταν ενθουσιώδεις, αλλά τώρα, αφού έχουν δει τα προβλήματα της Ελλάδας, χώρες όπως η Λετονία και η Εσθονία βλέπουν πλέον με σκεπτικισμό τα προτερήματα της ευρωζώνης».

«Η Γερμανία, ως η χώρα της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη οικονομία, ήταν εδώ και καιρό διστακτική στο να αναλάβει το ρόλο να σώζει χώρες του ευρώ που έχουν αδύναμες οικονομίες», επισημαίνεται σε άλλο δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας.

Στα προβλήματα του ευρώ αναφέρεται και το κύριο άρθρο της Washington Post. «Από την ίδρυση της νομισματικής ένωσης, οι αμφισβητίες έλεγαν ότι δεν ήταν πολιτικά ούτε οικονομικά ορθή. Πώς μπορούσε ένα νόμισμα να επιβιώσει σε μια περιοχή με τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις – ειδικά όταν η κάθε χώρα-μέλος διατηρούσε τον έλεγχο της φορολογίας, των δαπανών και του δανεισμού;», επισημαίνει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι οι φόβοι αυτοί γίνονται πραγματικότητα με την κρίση της Ελλάδας.

No comments: