Thursday, February 4, 2010

Spiegel :η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα

Άρθρο του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και επισημαίνει την εξαιρετική δυσκολία αναμόρφωσης του συστήματος εντός λίγων ετών.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε στη διεθνή διαδικτυακή έκδοσή του το παρακάτω άρθρο του Κάρστεν Φόλκερι.

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα και έχει ζητήσει από τη χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση να ακολουθήσει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χοακίν Αλμούνια περιμένει επίσης από την Αθήνα συχνές εκθέσεις για την οικονομική της κατάσταση. Ομως αυτά δεν αρκούν: η Ελλάδα έχει πολύ βαθιά προβλήματα και η απειλή για το ευρώ είναι πολύ σοβαρή.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση αναλαμβάνει την ευθύνη για το δημοσιονομικό χάος της Ελλάδας μολονότι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν σε σύνοδό τους τον Δεκέμβριο να αφήσουν την Ελλάδα να λύσει μόνη τα προβλήματά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενέβη αυτή την εβδομάδα για να διορθώσει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, φοβούμενη ότι μπορεί να καταλήξει σε συστημική κρίση για το ευρώ.

Ο Αλμούνια προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον σκληρό σερίφη, ανακοινώνοντας ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν το χωρίς ιστορικό προηγούμενο βήμα να ελέγχουν αυστηρά τις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά το πραγματικό μήνυμα είναι αυτό: δεν θα σας εγκαταλείψουμε.

Την ίδια στιγμή ο Αλμούνια δεν έχει επιβάλει καμία κύρωση σε βάρος της Ελλάδας, ενώ επέκτεινε κατά δύο χρόνια τη διορία που έχει δοθεί στη χώρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Αν και αυτή η ημερομηνία μοιάζει να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα, παραμένει μία ψευδαίσθηση. Αν μία χώρα που είναι τόσο οικονομικά δυνατή, όσο η Βρετανία, σκοπεύει να μειώσει στο μισό στο δημοσιονομικό της έλλειμμα, από το 12,6% που είναι αυτή τη στιγμή στο 6%, σε τέσσερα χρόνια, πώς μπορεί μία διαρκώς προβληματική χώρα, όπως η Ελλάδα, να πραγματοποιήσει αυτό το θαύμα και να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 13% σε 3% σε μικρότερο χρονικό διάστημα;

Ομως η ελπίδα είναι η τροφή του κοινού νομίσματος της Ευρώπης και ο βασικός στόχος του Αλμούνια είναι να σταματήσουν οι αγορές την κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ. Γι' αυτό το λόγο ο Επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ έχει επαρκή μέσα στη διάθεσή της για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά ο λόγος του ήταν αρκετός για να προσφέρει στις αγορές την ψευδαίσθηση που προφανώς χρειάζονταν.

Μέχρι στιγμής κάθε μορφή βοήθειας από την ΕΕ έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλλες, για λόγους αρχής. Το σκεπτικό είναι ότι οι κυβερνήσεις που ζουν πέρα από τις δυνάμεις τους δεν πρέπει να επιβραβεύονται για αυτή τους τη συμπεριφορά. Αλλά η περίπτωση της Lehman Brothers αποδεικνύει ότι η αφοσίωση στις αρχές, αν και δελεαστική στη θεωρία, δεν έχει πάντα καλά αποτελέσματα στην πράξη. Και φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης: είναι απλώς πολύ μεγάλη για να αποτύχει. Ομως η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 ήταν αυτή που άναψε το φυτίλι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οικονομικά, βέβαια, η Ελλάδα είναι ένας νάνος, αλλά η χρεωκοπία της μπορεί να έχει τα ίδια εξοντωτικά αποτελέσματα με τη χρεωκοπία μίας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Είναι ένα πείραμα που η ΕΕ δεν αντέχει οικονομικά.

Στην πραγματικότητα, είναι απίθανο η αυστηρή επιτήρηση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από την ΕΕ να είναι το τελευταίο από τα μέτρα που θα επιβληθούν. Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν απλώς να διατάσσουν την άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3%. Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι βαθιά και θα χρειαστεί χρόνος για να τα λύσει. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που ζητά η ΕΕ από την Ελλάδα: μία ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του ιατροφαρμακευτικού και του ασφαλιστικού της συστήματος μέσα σε λίγα χρόνια.

Παραμένει να δούμε αν ο ελληνικός πληθυσμός θα συνεργαστεί με τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ακόμα και η Ιρλανδία που αντιμετώπισε ανάλογα σοβαρά προβλήματα πέρυσι ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 20%, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ιρλανδία είναι από τους πιο καλοπληρωμένους στην Ευρώπη. Επιπλέον η χώρα είχε ήδη κάνει ριζικές αλλαγές στην οικονομία της, αλλαγές με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ασχοληθεί.

Οι Βρυξέλλες είναι τώρα αντιμέτωπες με το ερώτημα πόσες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, προτού επεκταθεί η κοινωνική αναταραχή. Οι πρώτες απεργίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οσο απαραίτητη και να είναι η βαθιά μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη θέληση του λαού, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική τραγωδία μπορεί να απασχολεί για χρόνια την ευρωζώνη.

Τα αίτια της κρίσης μπορούν φυσικά να αναζητηθούν στην Αθήνα, όμως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έκαναν τα στραβά μάτια για πολύ καιρό, προτιμώντας να αγνοήσουν το πρόβλημα.

Λέγεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθεια του Ηρακλή για να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της, ίσως όμως μία άλλη μορφή από την ελληνική μυθολογία να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτό το έργο: η Ευρώπη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ






No comments: