Tuesday, February 2, 2010

Αντ. Σαμαράς: "Ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα" e-mail print Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 07:29 O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σα

Αντ. Σαμαράς: "Ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα"

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 07:29
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, στο βήμα της Βουλής.
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, στο βήμα της Βουλής.

Έκκληση ενότητας απέναντι στη διαφθορά απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράςκατά την ομιλία του στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του. Παράλληλα, αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο επέμεινε στην άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα πρέπει να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο τις αναγκαίες, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η σύσταση αυτής της επιτροπής θα «είναι η απάντηση που χρωστάμε, σε όλους εκείνους που θεωρούν τον πολιτικό κόσμο "ανίκανο", τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή ανήμπορο να αντιδράσει. Ας τους αποδείξουμε ότι έχουν άδικο. Ας τους διαψεύσουμε. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε. Ας δείξουμε ότι η Πολιτική επιστρέφει και ότι η διαφθορά είναι εχθρός για όλους μας, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Εξάλλου, κάλεσε το κυβερνών κόμμα να μην δίνει "μαθήματα υπευθυνότητας" στη ΝΔ, και αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να θυμηθεί ότι πέρυσι δεν δίστασε να υποδεχθεί τους αγρότες της Κρήτης στον Πειραιά ενθαρρύνοντάς τους ουσιαστικά να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά.

"Φέτος, ως πρωθυπουργός, δεν μπορείτε να δώσετε ούτε τα μισά, ενώ εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είμαι στα μπλόκα και δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκαιά τους αλλά εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μου στα μπλόκα", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε ότι η Ελλάδα περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών υποστήριξε ωστόσο ότι πέραν της πίεσης που δέχεται η χώρα από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τους κερδοσκόπους υπάρχει και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση. "Από τη στιγμή που ανέλαβε, απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του", είπε ο κ. Σαμαράς.

Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι αντί να εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας, έκανε το αντίθετο: τη μία ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για «κίνδυνο χρεοκοπίας», την άλλη υπουργός του δηλώνει πως δεν "υπάρχει σάλιο" στα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας "πυροβολούν" οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση εάν πάρει επώδυνα αλλά σωστά μέτρα.

Αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές που πρότεινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είπε: Για όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κανένας οίκτος. Κανένα έλεος! Αλλά δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο άλλο άκρο: «Στη δαιμονοποίηση του κουτσομπολιού, του μικρού και ασήμαντου. Γιατί τότε θα αποπροσανατολίσουμε την έρευνα από την αναζήτηση όσων επίορκων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, είτε ως αυτουργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί» παρατήρησε ο κ. Σαμαράς.

Στο πλαίσιο αναφοράς του για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Σαμαράς επανέφερε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των επιστολών Παπανδρέου - Ερντογάν με βάση την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Επί τη ευκαιρία, ρώτησε: Γιατί δεν ξεκινάτε από την απαίτηση η Τουρκία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει και την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών; Το νόημα έχει να συζητάμε άλλα, όταν στα ήδη συμφωνημένα η Τουρκία αθετεί την υπογραφή της;

Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ' αυτές "δίχασαν τον ελληνικό λαό":
- Εκλογικό νόμο έχουμε σήμερα. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα στα οποία συμφωνούμε, τη διάσπαση των πολύ μεγάλων περιφερειών σε ολιγοεδρικές. Μη φέρετε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο που έχετε εξαγγείλει.
- Να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Και να αρχίσουμε να το συζητάμε από μηδενική βάση, χωρίς εμμονές και επικίνδυνες φορτίσεις.
- Ξανασκεφτείτε τον «Καλλικράτη» για τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν είστε έτοιμοι.

Φέρατε Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς γεωγραφικά όρια, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Έτσι κι αλλιώς πόροι δεν υπάρχουν σήμερα για να στήσουμε ένα τόσο μεγαλόπνοο Σχέδιο. Και μεταρρύθμιση χωρίς πόρους κινδυνεύει να γίνει απορρύθμιση είπε ο κ. Σαμαράς. Και κατέληξε: "Η συναίνεση μπροστά στην κρίση είναι χρέος όλων μας, αλλά είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Αν τη θέλετε, θα την έχετε από μας. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι τη θέλετε. Αν δεν τη θέλετε, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει στα χέρια σας, όχι στα δικά μας. Και θα συμπαρασύρει εσάς. Όχι εμάς. Η Νέα Δημοκρατία δεν κερδοσκοπεί πολιτικά στις δυσκολίες της κυβέρνησης. Δεν καραδοκεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη και την αναπόφευκτη φθορά της. Εμείς δεν θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε αύριο σε ερείπια. Σήμερα παίρνουμε πρωτοβουλία για κοινή δράση στον τομέα της Διαφθοράς. Από την πλευρά μας, την πρωτοβουλία αυτή την εννοούμε απόλυτα. Στο χέρι σας είναι να ανταποκριθείτε. Στο χέρι σας είναι να υπάρξει ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Φτάνει να αλλάξετε στάση και κατεύθυνση. Δεν έχετε περιθώρια χρόνου. Τώρα είναι η ώρα για να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις. Εμείς τις έχουμε πάρει".

Η δευτερολογία του Αντ. Σαμαρά

Τη συναίνεση στα κρίσιμα ζητήματα δεν τη χρωστάμε σε σας, αλλά στη χώρα και στον ελληνικό λαό δήλωσε, κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που έκανε "εκ των πραγμάτων" δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: "Το ευχάριστο σε αυτό που προτείνετε είναι ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να βγει συγκεκριμένη εντολή προς τη Βουλή, για να ψηφίσει τους συγκεκριμένους νόμους που θα έχει φτιάξει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας", είπε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για την ανεξάρτητη δημοσιονομική αρχή, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι μετά τις εκλογές η Eurostat διατύπωσε ενστάσεις ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε το σύνολο των παλιών οφειλών των νοσοκομείων για τα έτη 2005-2008, μόνο σε δύο έτη, το 2008 και 2009: "Δηλαδή η κυβέρνησή σας δήλωσε έλλειμμα μεγαλύτερο από το πραγματικό", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά για το αγροτικό, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι πετά στους δρόμους 5.500 νέους αγρότες που θέλουν να επενδύσουν όταν τους περικόπτει σχετικό πρόγραμμα ύψους 45 εκατ. ευρώ: Αυτό σημαίνει ότι δεν ανανεώνεται η ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού μας και έτσι θα λιγοστεύουν τα φώτα που ανάβουν κάθε βράδυ στα σπίτια στα αγροτικά χωριά, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει η Κομισιόν για λελογισμένη καταβολή, από εθνικούς πόρους, 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. "Αυτά τα μαθηματικά μετράνε. Δείξετε κατανόηση για τα προβλήματα των αγροτών. Και οι αγρότες το θέλουν, να επιδείξουν το ανάλογο αίσθημα ευθύνης που απαιτούν οι καιροί", υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.

Για το πρόγραμμα Καλλικράτης είπε ότι είναι όνειρο της ΝΔ η οποία δεν θα επιτρέψει να διασυρθεί από το ΠΑΣΟΚ: Εσείς δεν δίνετε ούτε αρμοδιότητες ούτε πόρους.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διερεύνησης όλων των υποθέσεων σκανδάλων, επισήμανε ωστόσο το πρώτο λάθος που ήδη έκανε η κυβέρνηση καθώς, "βάλατε στην εξεταστική για το Βατοπέδι, δύο βουλευτές, που ήταν μάρτυρες στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, και η δικονομία δεν επιτρέπει σε μάρτυρες να έχουν λόγο δικαστή ή εισαγγελέα".

Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου για το μεταναστευτικό είπε ότι με την πρόταση του: "δεν λύνετε κάποιο πρόβλημα. Νομιμοποιείτε τους πάντες χωρίς να εντάσσετε κανέναν στην ελληνική κοινωνία με την ημετέρα παιδεία. Καμία χώρα δεν το κάνει αυτό. Οι άλλες χώρες βάζουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη γίνουν μαγνήτες παράνομης μετανάστευσης. Καταλαβαίνετε την πυρκαγιά που πυροδοτείτε επιμένοντας σε κάτι τέτοιο".

Για τα ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει καμία διαφορά εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και επισήμανε ότι όταν διαπραγματεύεσαι τις μονομερείς απαιτήσεις ενός επιθετικού γείτονα, ενθαρρύνεις τον επεκτατισμό του.

Τέλος, δήλωσε ότι η συναινετική στάση της ΝΔ, απέναντι στην κρίση, «δεν είναι αδυναμία, αλλά αρετή, που δεν επιδείξατε ως αντιπολίτευση. Θα μπορούσαμε να σας παρακολουθούμε από απόσταση. Προτιμάμε όμως, αντί του ναυαγίου να βάλουμε πλάτες για να αποφευχθεί το ναυάγιο.
Τη συναίνεση στα κρίσιμα ζητήματα δεν τη χρωστάμε σε εσάς αλλά στη χώρα και στον ελληνικό λαό, είπε ο κ. Σαμαράς.


No comments: