Tuesday, February 2, 2010

Στήριξη σε όλα τα αναγκαία οικονομικά μέτρα/Α.Σαμαράς

Εκκληση στην κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι η συναίνεση μπροστά στην κρίση είναι χρέος όλων, αλλά και δρόμος διπλής κυκλοφορίας, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς. Στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη ενότητας όλων απέναντι στη διαφθορά. Eπανέλαβε ότι θα παράσχει στήριξη στα επώδυνα πλην όμως αναγκαία μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, από την οποία ζήτησε να δείξει διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης κάνοντας πίσω σε τρία ζητήματα: στον νέο εκλογικό νόμο, στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο και στον «Καλλικράτη» που χρήζει επανεκτίμησης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας για την οικονομική κρίση, προσδιόρισε τις ευθύνες της κυβέρνησης στις απύθμενες προεκλογικές υποσχέσεις και στην ανυπαρξία σχεδίου και βούλησης: «Δημιουργείτε αδικαιολόγητο πανικό και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας πυροβολούν οι κερδοσκόποι. Αλλά εσείς τους δίνετε στόχο. Καθυστερείτε πολύ. Χάνετε χρόνο. Χάνετε αξιοπιστία και μεγαλώνουν τα ελλείμματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Αν πάρετε μέτρα επώδυνα αλλά σωστά, εμείς θα σας στηρίξουμε. Αλλά, τουλάχιστον, πάρτε τα, το απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Επιτέλους, ξεκολλήστε και πάρετε μέτρα». Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να βγει από το μαρτύριο στο οποίο υποβάλλει την οικονομία με την αναβλητικότητα, τους ερασιτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς και τις κακές συνήθειες του μικροκομματισμού. Την κατηγόρησε δε ότι, ενώ προδιαγράφει την αύξηση της ανεργίας, προχωρεί στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο πολώνοντας τον λαό και καθιστώντας τη χώρα «μαγνήτη παράνομης μετανάστευσης».

«Οποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι...»

Εστειλε, όμως, και σαφές μήνυμα: «Κανένας οίκτος σε όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι». Μιλώντας για τις εξεταστικές επιτροπές, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό να «ματώσουμε». Ομως, προσέθεσε, θα πρέπει να διερευνηθεί από ισχυρή επιτροπή διακομματική, και όχι την Επιτροπή Θεσμών, η εκτεταμένη διαφθορά στην Ελλάδα. Πρότεινε προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων σε σχέση με το αρχικό κόστος, αύξηση των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην εξωτερική πολιτική θέτει κόκκινες γραμμές αλλά όχι και εθνικές επιδιώξεις, ενώ ζήτησε εκ νέου την αλληλογραφία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι ολόκληρο το μοντέλο της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε όχι μόνον στην πολιτική και στην οικονομία, αλλά παντού: «Χρειαζόμαστε αλλαγή μοντέλου και υποδείγματος. Η Ν.Δ. δεν κερδοσκοπεί πολιτικά στις δυσκολίες της κυβέρνησης, δεν καραδοκεί να εκμεταλλευθεί τα λάθη και την αναπόφευκτη φθορά της. Παίρνουμε πρωτοβουλία για κοινή δράση στη διαφθορά, φτάνει να αλλάξετε στάση και κατεύθυνση».

καθημερινή

No comments: