φοβίζουν την καγκελάριο Μέρκελ
Reuters
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τη γερμανική στάση απέναντι στην ελληνική κρίση.
- Γιατί η Γερμανία διστάζει να βοηθήσει;
- Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για την εξυγίανση των οικονομικών της τα τελευταία χρόνια και δεν επιθυμεί να πληρώσει τα λάθη άλλης χώρας. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι Γερμανοί αντιτίθενται κατά συντριπτική πλειοψηφία στην πρόθεση του Βερολίνου να διασώσει την Αθήνα. Επιπλέον, οι εκλογές του Μαΐου στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας αποτελεί κρίσιμη μάχη για την καγκελάριο Μέρκελ. Εάν ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελεύθερων δεν καταφέρει να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση θα χάσει την πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό συμβούλιο, την Bundesrat.
- Ποια είναι η νομική κατάσταση;
- Το άρθρο 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης τονίζει ότι το Συμβούλιο της Ε. Ε. μπορεί να χορηγήσει βοήθεια «όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες από φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις». Κάποιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το κύριο εμπόδιο είναι πολιτικό. Οπως σημειώνουν, αν διασώσει την Ελλάδα, οι αγορές δεν πρόκειται να πάρουν ξανά ποτέ στα σοβαρά το risk premium για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη. Πίσω από το αίνιγμα βρίσκεται ένα «συνταγματικό πρόβλημα» στο εσωτερικό της Ε. Ε. για το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση.
-Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα;
- Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διάσωση υπό το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο καθαρή λύση. Η Ε. Ε. μέχρι στιγμής δεν αποδέχεται αυτή τη λύση φοβούμενη παρενέργειες στο ευρώ.
- Ποια είναι η πιθανότητα να πληρώσει η Γερμανία αν αυτό κριθεί απαραίτητο;
- Η Γερμανία επένδυσε πολιτικό κεφάλαιο στην εισαγωγή του ευρώ και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα σπεύσει στη σωτηρία της Ελλάδας σε περίπτωση που απειληθεί το ενιαίο νόμισμα. Ωστόσο, οι εξαγωγείς της Γερμανίας ωφελήθηκαν από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι εφημερίδες της χώρας έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για τους κανόνες θέσπισης του ευρώ αλλά και για την ίδια τη θέσπισή του. Ορισμένοι επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
-Πώς μπορεί να αποδώσει η βοήθεια;
- O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τάσσεται υπέρ μιας διμερούς βοήθειας στην Ελλάδα. Η κρατική τράπεζα KfW θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ή να προσφέρει εγγυήσεις σε γερμανικές τράπεζες που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα υπό την προϋπόθεση ελληνικών δεσμεύσεων.
No comments:
Post a Comment