Sunday, February 7, 2010

"ναι" στη λήψημέτρων δείχνουν και νέες δημοσκοπήσεις Ελευθεροτυπία

Τελευταία ενημέρωση:

Πίστωση χρόνου δίνουν στον πρωθυπουργό οι μετέχοντες σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύει το «Βήμα», προκειμένου να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Το 64% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και πιστεύει ότι τα σκληρά μέτρα είναι αναγκαία. Οι περισσότεροι διαφωνούν, όμως, με την προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

Δημοφιλέστερο μέτρο είναι η αύξηση της φορολόγησης των off shore εταιρειών, το οποίο χαίρει σχεδόν καθολικής αποδοχής (93,2%). Συντριπτικό, 85,5%, είναι και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της επιβολής υψηλότερου φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν επανεπενδύονται. Αντιθέτως, μόλις το 38,7% με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και το 36,5% συμφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας. Την ίδια όμως στιγμή, το 55,6% διαφωνεί με την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει αντανακλαστικά καταδίκης όσων θεωρούνται "προνομιούχοι". Το 63,6% συμφωνεί με το "πάγωμα" των μισθών του Δημοσίου και το 71,1% εκτιμά ότι μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Το 82,3% κρίνει αρνητικά τη στάση των επαγγελματικών κλάδων που αντιτίθενται στο πάγωμα ή μείωση των αποδοχών τους και μόνο το 11,3% συμφωνεί με τα μπλόκα των αγροτών. Το 45,7% των ερωτηθέντων δηλώνει, πάντως, ότι συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών, αλλά διαφωνεί με τη μορφή των κινητοποιήσεων τους.

Οι περισσότεροι από τους μετέχοντες στην έρευνα περιμένουν και νέο πακέτο μέτρων, αφού 57,5% εκτιμά ότι αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν επαρκούν για να σταματήσει το κύμα υποβάθμισης της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Όσον αφορά στην προθεσμία που δίνουν στον Γ. Παπανδρέου, για την έξοδο από την κρίση, το 32,6% του δίνει ένα χρόνο, το 25,3% δύο χρόνια, το 9,6% τρία και το 27,4% ολόκληρη την τετραετία. Θετικά αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη και την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει υπό όρους την προσπάθεια της κυβέρνησης, αντιπολιτευτική γραμμή την οποία κρίνει θετική το 84,9%.

♦ Ανάλογα ήταν τα συμπεράσματα και των δημοσκοπήσεων της Metron Analysis και της Public Issue, οι οποίες δοθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο (περισσότερα, εδώ).

Alco

Εν τω μεταξύ, το 60,6% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Alco για το "Πρώτο Θέμα" πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προχωρήσει νωρίτερα στη λήψη εκτάκτων μέτρων. Το 63% συμφωνεί με την άποψη ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μπλόκα και απεργίες. Όσον αφορά στην έξοδο από την κρίση, το 42,9% δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έπεισε ότι τα νέα μέτρα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το 39,8% θεωρεί ότι έπεισε, ενώ το 17,3% είτε δεν ξέρει, είτε δεν επιθυμεί να απαντήσει.

No comments: