Thursday, February 25, 2010

Πολιτική | 25.02.2010

Οι ευθύνες της Κομισιόν για τις ελληνικές στατιστικές

Πέντε φορές το 2009 οι Γιούροστατ διατύπωσε αμφιβολίες για τα στατιστικά στοιχεία της Αθήνας, χωρίς να δραστηριοποιηθεί η Κομισιόν. Πόσα θα αλλάξουν με την ενίσχυση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Eurostat;

Πολλοί το υποπτεύονταν, αρκετοί το γνώριζαν, αλλά κανένας δεν έκανε κάτι για το παραποιημένα στατιστικά στοιχεία που εμφάνιζε μειωμένο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ομάδας του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε θέση άμυνας δηλώνει: "Το ότι δεν είδαμε στην Ελλάδα όλα, όσα θα έπρεπε να είχαμε δει δεν οφείλεται στο ότι οι Βρυξέλλες και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν ήλεγξαν προσεκτικά. Οφείλεται πολύ περισσότερο στο ότι η ελληνική κυβέρνηση μας έδωσε λάθος στοιχεία".

Ήταν πάντως γνωστό ότι η Αθήνα έδωσε στις Βρυξέλλες παραποιημένα στοιχεία για το χρέος. Την περασμένη χρονιά όμως η ελληνική κυβέρνηση το παράκανε. Τον Απρίλιο η Αθήνα μιλούσε για έλλειμμα 4%, το πραγματικό έλλειμμα όμως ήταν σχεδόν 13%.

Σε έκθεση τη Κομισιόν για την παραποίηση στατιστικών της Ελλάδας αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία πέντε φορές τo 2009 είχε διατυπώσει αμφιβολίες για τα στοιχεία της Αθήνας, χωρίς να ζητηθούν ευθύνες από την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είδα, δεν άκουσα

Ο προεδρεύων στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ ΓιούνκερBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο προεδρεύων στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "Η Κομισιόν συμπεριφέρεται σαν να μην είδε και να μην άκουσε τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι φυσικά και γνώριζε. Οι υποψίες υπήρχαν και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί", επισημαίνει η Inge Grässle, Γερμανίδα ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Δέκα φορές από το 2004 και μετά πήγαν οι απεσταλμένοι της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα, μίλησαν με τις ελληνικές αρχές για το πρόβλημα, αλλά τίποτα δεν άλλαξε.

Τώρα η ΕΕ θέλει να εντείνει τους ελέγχους για τα στατιστικά στοιχεία. Και το βήμα αυτό χαιρετίζει ο προεδρεύων στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Η Eurostat πρέπει να μπορεί να ελέγχει αριθμό με αριθμό και υπηρεσία με υπηρεσία, αν τα στοιχεία είναι σωστά", λέει ο κ. Γιούνκερ.

Πάντως για την ευρωβουλευτή του CDU Ίνγκε Γκρέσλε όλα αυτά είναι ακτιβισμός, αν όχι κενές υποσχέσεις. "Φοβούμαι ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα έχει επιδερμικό χαρακτήρα. Και ότι δεν θα έχει τα αποτελέσματα που όλοι περιμένουμε και τα αποτελέσματα που εν τέλει χρειαζόμαστε τελικά για τα κράτη-μέλη - παραβάτες".

Peter Heilbrunner / Γιώργος Παππάς /DW

No comments: