Να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διερευνήσει τους λόγους της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης προτείνουν οι Φιλελεύθεροι με στήριξη των Πρασίνων, ζητώντας να κληθούν σε δημόσια ακρόαση στο Στρασβούργο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς -εκπρόσωποι από ΕΚΤ, Eurogroup, Κομισιόν, Eurostat, τις ελληνικές αρχές και τράπεζες επενδύσεων. Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα κύρια συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να διερευνήσει τους λόγους της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως «υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες». Ο Γκι Φέρχοφστατ πρότεινε να κληθούν σε δημόσια ακρόαση όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην ελληνική κρίση, δηλαδή εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Eurostat, τις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες επενδύσεων. Σημείωσε ότι «η καλύτερη λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή λύση», είτε μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων είτε μέσω της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Σημείωσε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια το χάσμα μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής οικονομίας οξύνθηκε, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων οικονομικών εργαλείων διαχείρισης της ευρωζώνης. «Έχουμε επιτύχει τη νομισματική ένωση, αλλά όχι την πραγματική οικονομική ένωση» σημείωσε. * Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Φέρχοφστατ ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν παραγωγική και θα μπορούσε να συμβάλει στο να ρίξει νέο φως στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα.
Με τις απόψεις Φέρχοφστατ δήλωσε πως συμφωνεί η πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς (Γερμανία). Η κ. Χαρμς δήλωσε ότι «η ανθελληνική εθνικιστική στάση απέναντι στην Ελλάδα δεν βοηθάει καθόλου» και τόνισε ότι για να πάψουν οι αντιευρωπαϊκές τάσεις θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της. Η κ. Χαρμς υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει αν χρειαστεί την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της». Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβροαυρίου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Λαμβάνοντας το λόγο, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρθηκε στο μήνυμα αλληλεγγύης που δόθηκε στην Ελλάδα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στην προτροπή των «27» προς την Αθήνα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή στρατηγική για το 2020, η οποία συζητήθηκε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και στους στόχους που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη στην ΕΕ.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ (Γαλλία) διερωτήθηκε κατά πόσο η κρίση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος οφείλεται στα προβλήματα της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Πρότεινε ακόμη, την «τολμηρή» όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ιδέα, οι οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών της ευρωζώνης να συζητούνται πρώτα στο Eurogroup και μετά στα εθνικά Κοινοβούλια.
Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών, Στίβεν Χιουζ (Βρετανία) αναφέρθηκε στο πρόβλημα των διαρκώς αυξανόμενων ποσοστών της ανεργίας στην Ευρώπη και ζήτησε μια «ανθρώπινη οδό εξόδου από την κρίση» και τον απεγκλωβισμό της ΕΕ από τις πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |
No comments:
Post a Comment