Saturday, February 27, 2010

Επισκόπηση τύπου | 27.02.2010

HB: H Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα

Αμείωτος συνεχίζεται ο καταιγισμός δημοσιευμάτων για τα ελληνικά δημοσιονομικά αλλά και το δυσάρεστο ατμοσφαιρικά κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του εκατέρωθεν αρνητικού τύπου.

Να ξεκινήσουμε, όμως, με ένα προδημοσίευμα της Handelsblatt, το οποίο θα δημοσιευθεί την Δευτέρα και το οποίο έχει τον τίτλο «Η Γερμανία σχεδιάζει πρόβλεψη επισφάλειας για βοήθεια προς την Ελλάδα» και η εφημερίδα σημειώνει : «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια πιθανή κίνηση διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από κυβερνητικούς κύκλους ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτίθεται να συμπεριλάβει μια ανάλογη πρόβλεψη επισφάλειας για ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία θα εμπεριέχεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Η πρόβλεψη επισφάλειας θα συμπεριληφθεί στις τελικές διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2010 την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για ένα πιθανό σχέδιο διάσωσης με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σχέδια, ο προϋπολογισμός του 2010 θα καλύπτει ενδεχόμενες επιβαρύνσεις από μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ασαφές παραμένει πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Handelsblatt, εάν θα συμπεριλαμβάνεται ένα συγκεκριμένο ποσό ή εάν η βοήθεια προς την Ελλάδα θα συγκεκριμενοποιηθεί με ορισμένο ποσό».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να κρατάει σε αγωνία τις αγορές» επιγράφει ρεπορτάζ της για το χρηματιστήριο η γερμανική έκδοση των Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημοσιονομική κρίση της Αθήνας θα ορίσει και την επόμενη εβδομάδα την πορεία των οικονομικών αγορών. Αν συνεχιστούν οι ανησυχίες για την Ελλάδα και άλλες νότιες χώρες της Ευρωζώνης, τότε το ευρώ θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό πίεση».

Σειρά δημοσιευμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Ξεχωρίζουμε στην πρώτη της σελίδα τη συνέντευξη του γενικού διευθυντή της Eurostat Βάλτερ Ραντεμάχερ, ο οποίος διατυπώνει σοβαρές κατηγορίες εναντίον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο Βάλτερ Ραντεμάχερ αποδίδει ένα μέρος της ευθύνης για την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας στα άλλα κράτη-μέλη, καθώς όπως υπογραμμίζει είχαν προκύψει προβλήματα με τα στοιχεία που έδινε η Αθήνα ήδη το 2004 και 2005.

Η Eurostat είχε ζητήσει τότε από τότε διευρυμένες αρμοδιότητες προκειμένου να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική στατιστική υπηρεσία συγκεντρώνει τα στοιχεία. Τη σχετική ωστόσο πρόταση της Κομισιόν δεν αποδέχθηκαν πλήρως οι εθνικές κυβερνήσεις, λέει ο κ. Ράντεμάχερ, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη αρνήθηκαν να εκχωρήσουν στην Eurostat τα εργαλεία με τα οποία θα μπορούσε να αποσοβηθεί η κρίση. Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας τόνισε επίσης ότι και άλλες χώρες της ΕΕ δίνουν αριθμούς που δεν είναι σαφείς.

Στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί ένα εκτενές άρθρο με τον τίτλο «Η ελληνική ρουλέτα» και υπότιτλο «Τραπεζίτες και πολιτικοί ψάχνουν αγωνιωδώς διέξοδο από την παγίδα των χρεών. Τα νεύρα είναι κουρέλια».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «Η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει σε ένα στρόβιλο απαξίωσης από κινδυνολογίες και πολιτικούς διαπληκτισμούς. Επενδυτές στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της χώρας, ενώ το δηλητηριασμένο κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο δυσκολεύει την εξεύρεση μιας λύσης».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Υπευθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments: